SUDITE PRAVO I MIRNO NA VRATIMA SVOJIM, I NE LjUBITE KRIVE ZAKLETVE, GOVORI GOSPOD SVEDRZITELj

SVETI IGNjATIJE BRJANČANINOV
ASKETSKI OGLEDI

SUDITE PRAVO I MIRNO NA VRATIMA SVOJIM, I NE LjUBITE KRIVE ZAKLETVE, GOVORI GOSPOD SVEDRZITELj[1]

Vrata: to su vrata duse, kroz koja u nju ulaze razne pomisli i utisci.

Svojim: sama ta vrata, zapravo, pripadaju coveku.

Sudite: nas um je taj sudija sto seti na vratima i sudi:[2] on sredjuje i preispituje pomisli i utiske dok dolaze pred vrata duse, i na osnovu toga pusta u hram duse one koji treba da budu u njemu, a ne pusta one koji ne treba da budu.

Sudite pravo i mirno na vratima svojim: um, sudija koji sedi i sudi na vratima duse, mora prilikom sredjivanja pomisli i utisaka da prima jedino one istinite. Istinita misao, istiniti utisak – istiniti zato sto izviru iz Gospoda, koji je sam Istina – donose sa sobom u dusu neiskazivi mir i tisinu, i poznaju se po tome sto su od Istine, od Hrista, jer On svojim ucenicima daje mir ili (sto je isto) smirenje, a sve zato da nikakva zemaljska nevolja ne bi uznemiravala njihovo srce. Suprotno ovome, “pomisli potekle od demona”, – govori Veliki Varsanufije – “pune, pre svega, uznemirenja i tuge, vuku za sobom potajno i lukavo: neprijatelji se oblace u odela ovcija, to jest ulivaju naizgled prave misli, a iznutra su vuci grabljivci,[3] dakle kradu i varaju srca nezlobivih[4] pomocu onoga sto izgleda da je dobro, a u stvari je pogubno. Pismo kaze za zmiju da je lukavija od svih: stoga neprestano motri na njenu glavu[5], da ne bi nasla u tebi rupu i da, nastanivsi se u njoj, ne bi napravila pustos.”[6] Glava zmije je pocetak njene pomisli ili mastanja.

I ne ljubite krive zakletve. Cim djavolska pomisao dodje na vrata duse, ona nastoji da dobije privid pravednosti, a onda prinosi umu, tom sudiji sto sedi i sudi na vratima, nebrojena opravdanja da bi dobila odobrenje za ulazak u dusu. Ali prorok ne zapoveda da volimo ta lazna uveravanja, tu laznu zakletvu. Takve pomisli ne treba ni prihvatati, ni slagati se sa njima: ne treba cak ni besediti sa njima, vec odmah, cim se gresna pomisao pojavi, pribegavati molitvom Gospodu Bogu da bi On oterao neprijatelja od vrata dusevnih.[7] Amin.


NAPOMENE:

1. Zah 8,16 i 17.

2. Po obicaju starih, carevi i ostale staresine sudili su licno, i za takav sud izabrali su mesto kraj gradskih vrata. Primer za to moze se videti u zitiju svetog velikomucenika Georgija. Ceti minej, 23. april.

3. Mt 7,15.

4. Pim 16,18.

5. Post 3,15.

6. Varsanufije Veliki, Odgovor 59.

7. Sveti Isak Sirijski, Slovo 30.

Oglasi
Published in: on Listopad 27, 2008 at 4:42 am  Komentari isključeni za SUDITE PRAVO I MIRNO NA VRATIMA SVOJIM, I NE LjUBITE KRIVE ZAKLETVE, GOVORI GOSPOD SVEDRZITELj  
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
%d bloggers like this: