O LjUBAVI PREMA BLIŽNjEM

SVETI IGNjATIJE BRJANČANINOV
ASKETSKI OGLEDI

O LjUBAVI PREMA BLIŽNjEM

Sta moze biti divnije, sladosnije od ljubavi prema bliznjem?

Ljubav je – blazenstvo, mrznja je mucenje.

Sav zakon i proroci su se usredsredjivali na ljubav prema Bogu i bliznjem (Mt. 22,40).

Ljubav prema bliznjem je staza koja vodi u ljubav prema Bogu: zato sto je Hristos blagoizvoleo da se obuce u svakog naseg bliznjeg, a u Hristu je – Bog (1 Jn).

Nemoj misliti, najvoljeniji brate, da je zapovest o ljubavi prema bliznjem bila bliska nasem palom srcu: zapovest je duhovna, a nasim srcem su ovladali telo i krv; zapovest je nova, a nase srce je staro.

Nasa prirodna ljubav je ostecena padom; nju je potrebno umrtviti – to zapoveda Hristos – i preuzeti iz Jevandjelja svetu ljubav prema bliznjem, ljubav u Hristu.

Osobine novog coveka sve moraju biti nove; nikakva stara svojstva mu ne prilice.

Pred Jevandjeljem ljubav koja dolazi od uzburkane krvi i telesnih osecanja nema nikakvu vrednost.

I kakvu ona vrednost moze imati, kada se pri zagrejanoj krvi zaklinje da ce poloziti dusu za Gospoda, a kroz nekoliko sati, kada se krv ohladi, daje zakletvu da ga ne poznaje?(Mt. 26,33,35,74)

Jevandjelje odbacuje ljubav koja zavisi od uzburkanosti krvi, od osecanja telesnog srca. Ono kaze: Ne mislite da sam dosao da donesem mir na zemlju; nisam dosao da donesem mir nego mac. Jer sam dosao da rastavim covjeka od oca njegovog i kcer od matere njezine i snahu od svekrve njezine. I neprijatelji covjeku postace domaci njegovi (Mt 10,3436).

Pad je potcinio srce vladavini krvi, i preko krvi, vladavini kneza ovog sveta. Jevandjelje oslobadja srce iz tog ropstva, iz tog nasilja, i dovodi ga pod rukovodjenje Svetog Duha. Sveti Duh uci da je sveto voleti bliznjeg.

Ljubav koja je vodjena, hranjena Svetim Duhom – jeste oganj. Taj oganj gasi oganj prirodne, plotske ljubavi, ostecene grehopadom.[1]

“Onaj koji kaze da je potrebno imati i tu i drugu ljubav, obmanjuje sam sebe”, rekao je sveti Jovan Lestvicnik.[2]

Kakav je pad nase prirode? Takav, da onaj koji je po prirodi sposoban da voli bliznjega sa gorcinom, mora sebe narocito prinuditi kako bi ga voleo onako kako Jevandjelje zapoveda da ga voli.

Najplamenija prirodna ljubav lako se preokrece u odbacivanje, u nepomirljivu mrznju (2 Car 13, 15).

Prirodna ljubav se iskazivala i nozem.

U kakvim ranama je nasa prirodna ljubav! Kakva teska rana je na njoj – strast! Srce kojim je ovladala strast spremno je na svaku nepravdu, na svako bezakonje, samo kako bi udovoljilo svojoj bolesnoj ljubavi.

Lazna su mjerila mrska Gospodu, a prava mjera ugodna mu je(Pr. 11,1).

Prirodna ljubav svom miljeniku donosi samo zemaljsko; o nebeskom ona ne misli.

Ona se bori protiv neba i Svetog Duha; zato sto Duh trazi raspinjanje tela.

Ona se bori protiv neba i Svetoga Duha; zato sto se nalazi pod vlascu duha lukavog, duha necistog i palog.

Pristupimo Jevandjelju, najvoljeniji brate, pogledajmo se u to ogledalo! Gledajuci se u njega, svuci cemo stare haljine, u koje nas je obukao pad, i ukrasicemo se novom haljinom, koju nam je pripremio Bog.

Nova haljina je – Hristos. Koji se God u Hrista krstiste, u Hrista se obukoste (Gal 3,27).

Nova haljina je – Duh Sveti. Obuci cete se u silu s visine (v. Lk 24,49), rekao je Gospod za tu haljinu.

Hriscani se oblace u osobine Hristove, dejstvom sveblagog Duha.

Za hriscanina je moguce to oblacenje. Nego se obucite u Gospoda Isusa Hrista; i staranje za tijelo ne pretvarajte u pohote (Rim 13, 14), kaze apostol.

Prvo, rukovodjen Jevandjeljem, odbaci neprijateljstvo, zlopamcenje, gnev, osudjivanje i sve sto stoji nasuprot ljubavi.

Jevandjelje zapoveda da se molimo za neprijatelje, da blagosiljamo one koji nas kunu, cinimo dobro onima koji nas mrze, da ne cinimo bliznjem sve ono sto ne zelimo da on nama cini.

Potrudi se, ti koji zelis da sledis Hrista, da sve te zapovesti ispunjavas na samom delu.

Veoma je nedovoljno: samo sa zadovoljstvom procitati zapovesti Jevandjelja, i zadiviti se visokom moralu koji ono sadrzi u sebi. Nazalost, mnogi se time zadovoljavaju.

Kada pristupis ispunjavanju zapovesti Jevandjelja: tada se cvrsto suprotstavi zadovoljavanju vladara tvog srca. Ti vladari su: tvoje sopstveno telesno stanje, kojim si potcinjen telu i krvi, i pali duhovi, pod cijom vlascu je zemlja – telesno stanje coveka.

Telesno mudrovanje, njegova istina i istina palih duhova, traze od tebe da ne ispustis svoju cast i druge nadmoci, da ih zastitis. Ali ti sa hrabroscu izdrzi nevidljivu borbu, vodjen Jevandjeljem, vodjen samim Gospodom.

Zrtvuj se svima kako bi ispunio jevandjelske zapovesti. Bez takvog zrtvovanja ti ih ne mozes ispuniti. Gospod je rekao Svojim ucenicima: Ako hoce ko za mnom ici, neka se odrekne sebe (Mt 16,24).

Kada je Gospod sa tobom – nadaj se pobedi: Gospod ne moze da ne bude pobednik.

Izmoli za sebe pobedu kod Gospoda; izmoli je neprestanom molitvom i placem. I neocekivano ce doci dejstvo blagodati u tvoje srce: ti ces iznenada osetiti najsladosniji zanos duhovne ljubavi prema neprijateljima.

Predstoji ti jos borbe! Potrebno je jos da budes hrabar! Pogledaj na predmete tvoje ljubavi: oni ti se veoma dopadaju? Tvoje srce je veoma privezano za njih? – Odrekni ih se.

To odricanje od tebe trazi Gospod, koji je postavio zakon ljubavi, ne zato da bi te lisio ljubavi i onoga sto volis, nego da bi ti, odbacivsi telesnu ljubav uprljanu primesama greha, postao sposoban da primis duhovnu, cistu, svetu ljubav koja je vrhovno blazenstvo.

Onaj koji je osetio duhovnu ljubav sa mrznjom ce gledati na telesnu ljubav kao na izopaceno unakazivanje ljubavi.

Kako se odreci predmeta ljubavi koji kao da su prirasli za samo srce? – Kazi Bogu za njih: “Oni su Gospode Tvoji, a ja – ko sam? Nemocno stvorenje, koje nema nikakav znacaj.”

“Danas ja jos stranstvujem na zemlji, i mogu necem biti koristan za moje voljene; sutra, mozda, isceznucu sa njenog lica i ja sam za njih – nista!”

“Hteo ne hteo, smrt dolazi, dolaze druge okolnosti, koje ce me nasilno otrgnuti od onih koje sam smatrao mojima, i oni vise – nisu moji. Oni u stvari i nisu bili moji; to je bio nekakav odnos izmedju mene i njih, obmanjivao sam se tim odnosom, nazivao sam, priznavao ih za moje. A da su oni zaista bili moji – zauvek bi mi pripadali.”

“Stvorenja pripadaju samo Tvorcu: On je – njihov Bog i Vladika. Tvoje, Gospode moj, predajem Tebi: ja sam ih nepravilno i uzaludno prisvojio sebi.”

Za njih je sigurnije da budu Boziji. Bog je vecan, sveprisutan, svemoguc, neizmerno dobar. Onome ko je Njegov On je najverniji, najpouzdaniji pomocnik i pokrovitelj.

Bog Svoje daje coveku: coveku ljudi postaju svoji, privremeno po telu, zauvek po duhu, kada Bog blagoizvoli da coveku da taj dar.

Istinska ljubav prema bliznjem zasniva se na veri u Boga: ona je – u Bogu. Da svi jedno budu, govorio je Spasitelj sveta Svome Ocu, kao ti, Oce, sto si u meni i ja u tebi, da i oni u nama jedno budu (Jn 17,21).

Smirenje i predanost Bogu ubijaju telesnu ljubav. Dakle: ona zivi tastinom i neverjem.

Cini korisno sto mozes i sto zakon dozvoljava, za tvoje voljene; ali uvek ih prepustaj Bogu, i tvoja slepa, telesna, nehoticna ljubav malopomalo ce se pretvoriti u duhovnu, razumnu, svetu.

Ako li je tvoja ljubav protivzakonita strast, odbaci je kao gadost.

Kada tvoje srce nije slobodno – to je znak ostrascenosti.

Kada je tvoje srce u ropstvu, to je znak bezumne, grehovne strasti.

Sveta ljubav je – cista, slobodna, sva u Bogu.

Ona je dejstvo Svetog Duha, koji deluje u srcu po meri njegovog ociscenja.

Odbacivsi neprijateljstvo, odbacivsi ostrascenost, odreci se telesne ljubavi, stekni duhovnu ljubav; ukloni se od zla i cini dobro (Pszz, 14).

Ukazuj postovanje bliznjem, kao ikoni Bozijoj – postovanje u tvojoj dusi, nevidljivo za druge, jasno samo tvojoj savesti. Tvoje delovanje neka bude tajanstveno saglasno tvom dusevnom nastrojenju.

Ukazuj postovanje bliznjem, ne gledajuci na uzrast, pol, stalez – i postepeno ce u tvom srcu poceti da se javlja sveta ljubav.

Uzrok te svete ljubavi – nije telo i krv, nije naklonost osecanja – jeste Bog.

Oni koji su liseni slave hriscanstva, nisu liseni druge slave, koju su dobili pri stvaranju: oni su – ikone Bozije.

Ako ikona Bozija bude bacena u vatru strasnog ada, ja i tamo moram da je postujem.

Sta se mene tice vatra, ad! Tu ce ikona Bozija biti bacena po sudu Bozijem: moj posao je da sacuvam postovanje prema ikoni Bozijoj, i time da sebe sacuvam od ada.

I slepome, i gubavcu, i onome ostecenog uma, i odojcetu, i krajnjem prestupniku, i neznaboscu, ukazacu postovanje, kao ikoni Bozijoj. Sta ti imas sa njihovom nemoci i nedostacima! Staraj se za sebe, da ti ne bi imao nedostatka u ljubavi.

U hriscaninu ukazi postovanje Hristu, koji nam je rekao za pouku, i jos ce nam reci, kada se bude resavala nasa vecna sudbina: Kad uciniste jednome od ove moje najmanje brace, meni uciniste (Mt 25,40).

U svom odnosu prema bliznjem drzi u secanju te reci Jevandjelja, i postaces naprsnik ljubavi prema bliznjem.

Naprsnik ljubavi prema bliznjem njome ulazi u ljubav prema Bogu.

Ali ako ti mislis da volis Boga, a u tvom srcu postoji neprijatno raspolozenje prema makar jednom coveku: ti si onda u tuznoj samoobmani.

Ako ko rece: – govori sveti Jovan Bogoslov – Ljubim Boga, a mrzi brata svojega, laza je…I ovu zapovijest imamo od njega: Koji ljubi Boga, da ljubi i brata svojega (1 Jn 4,20-21).

Projava duhovne ljubavi prema bliznjem je znak obnove duse Duhom Svetim: Mi znamo da smo presli iz smrti u zivot, jer ljubimo bracu; jer ko ne ljubi brata ostaje u smrti (1Jn 3,14).

Savrsenstvo hriscanstva je u savrsenoj ljubavi prema bliznjem.

Savrsena ljubav prema bliznjem je u savrsenoj ljubavi prema Bogu, u kojoj nema kraja savrsenstvu, u kojoj nema kraja u napredovanju.

Napredovanje u ljubavi prema Bogu je beskonacno: zato sto ljubav jeste beskonacni Bog (1 Jn 4,16).

Ljubav prema bliznjem je temelj zdanja ljubavi.

Voljeni brate! Trazi da otkrijes u sebi duhovnu ljubav prema bliznjima: ulazeci u nju, uci ces u ljubav prema Bogu, na vrata vaskrsenja, na vrata Carstva nebeskog. Amin.


NAPOMENE:

1. Lestvica, Pouka 15, glava 3.

2. Lestvica, Pouka 3, glava 16.

Oglasi
Published in: on Studeni 4, 2008 at 5:27 am  Komentari isključeni za O LjUBAVI PREMA BLIŽNjEM  
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
%d bloggers like this: